diumenge, 16 de febrer del 2014

Coca d'anís "Fet Nostre"

Diuen que el cafè es pot convertir en un vici. Com bé diu la cançó "Bombon Capuccino Frappé" dels TIU, sovint diem i sentim "I need more coffee"! Em pregunto quin és el motiu per agradar-nos "el fet" de prendre un cafè. De ben segur, el motiu per a cadascú és ben diferent: pel seu gust, per la olor, pel local, per trencar la rutina, pel fet de fer una pausa, per la conversa, pel silenci, per l'ambient... N'hi ha moltíssimes de raons que fan que tinguem ganes de "fer un cafè". L'altre dia va ser un cafè diferent del que estem habituats. Doncs va venir acompanyat d'un dau de coca d'anís, que ens va endolcir el matí. Se'ns va posar tant bé aquell retall de coca, que vaig demanar la recepta a la mestressa del bar "Fet Nostre"! Me la va donar de grat i vaig prometre-li que la faria, que li diria com havia quedat i que n'hi portaria un tall! I vés per on que no he tardat ni quatre dies. Ha estat un èxit! Boníssima! Als que ja em coneixeu, ja sabeu que sóc "dit i fet"! Fent honor a la dita de no deixar res per a demà si es pot fer avui, aquí teniu la recepta, que us animo a provar. Ja veureu que es converteix en un vici molt dolç que voldreu repetir i repetir... 

QUÈ necessites?

  • 500 gr de farina
  • 10 gr de sal
  • 30 gr de sucre
  • 25 gr de llevat fresc
  • 50 gr de mantega
  • 75 gr d'oli d'oliva
  • 280 gr d'aigua

COM es fa?

  1. Barrejar el llevat fresc (ratllat), la sal, el sucre, la mantega pomada i la farina. 
  2. Afegir-hi l'aigua i l'oli (tevi) i amassar a mà. 
  3. Deixar reposar uns minuts i amassar un parell de cops més. Tapar-ho perquè no perdi escalfor. 
  4. Fer una tira llarga i amb la mà i dits, marcar la massa perquè posteriorment es pugui untar amb oli i evitar que no caigui pels costats. 
  5. Untar la massa (amb els dits plens d'oli), tapar-la amb paper vegetal i deixar-la resposar fins que dobli el volum.  
  6. Abans de coure, tirar-hi un bon grapat de sucre. 
  7. Coure al forn, prèviament calent, a 200º i durant 25 minuts (fins que quedi daurat). 
  8. Treure del forn i abocar-hi un bon raig d'anís.
Alguns consells extres dels que vaig prendre nota fa uns dies en un taller de coca amb el mestre forner Xavier Puigseslloses. És important que la massa estigui a una temperatura de 25-26º perquè fermenti bé. Per tant, la temperatura ambient de casa a l'hivern pot anar bé. Evitar treballar-la massa sobre el marbre, doncs aquest és fred. Si trobeu la massa freda, podeu pujar-li la temperatura amb l'aigua i l'oli (ben calent).


BON PROFIT!





2 comentaris:

Deixa el teu comentari: