Tortell de Reis, 2014 |
Tortell de Reis, 2014 |
"Si som un dia Reis d’Orient
i duem coses per a la gent,
siguem estrella sempre, tot l’any,
per dur alegria a tot company"
(A. Deig, Nadal 1980)
i duem coses per a la gent,
siguem estrella sempre, tot l’any,
per dur alegria a tot company"
(A. Deig, Nadal 1980)
Us deixo la referència dels blogs que he tingut presents per preparar aquest tortell de Reis, partint de la recepta de la blogaire Àngels Cuina que va deixar caure fa uns dies per les xarxes socials. Veureu que n'he modificat algunes quantitats (he reduït el sucre) i com a farina de força he utilitzat la farina "Hojaldre" que venen a la farinera Ylla, malgrat es podria utilitzar una farina de gran força com la "Huracán", també de la farinera Ylla. Blogs i altres pàgines webs:
http://quehihadepostres.blogspot.com.es/2013/01/tortell-de-reis.html (fotos amb els passos per a preparar el tortell)
http://www.tv3.cat/videos/919629/Tortell-de-Reis-per-al-massapa (imatges en vídeo sobre la preparació del tortell, retocs finals)
QUÈ necessites?
Per a la massa de brioix:
- 500 gr de farina de força
- 75 gr de sucre
- 1 ou sencer
- 50 gr de llevat fresc
- 60 gr de mantega
- 190 ml de llet
- sal
- 125 gr de farina d'ametlla
- 125 gr de sucre llustre
- 1 clara d'ou
- un raig d'anís
- rovell d'ou
- fruites confitades
- el Rei i la fava
COM fer-lo?
Per a la massa de brioix:- En un vol, barrejar la llet tèbia amb el llevat esmicolat. Desfer-ho bé.
- Afegir-hi la farina i amassar-ho amb les mans.
- Afegir-hi l'ou i amassar.
- Afegir-hi el sucre.
- Barrejar-hi la mantega a trossets petits i anar amassant.
- Afegir-hi una mica de sal.
- Treballar la massa uns 15 minuts i deixar-ho reposar uns minuts tapat amb paper film.
- En un vol, barrejar la farina d'ametlla amb el sucre llustre i la clara d'ou.
- Estirar la massa de brioix de forma rectangular.
- Fer una tira llarga de massapà. A dins, teniu la opció d'amagar-hi la fava i el rei ben embolicats amb paper film o de plata.
- Col·locar a la part superior de la massa de brioix el "cilindre" de massapà i enrotllar-lo amb la massa de brioix.
- Donar la forma rodona de tortell. Aplanar una de les puntes amb el puny de la mà, doncs aquesta punta servirà per "segellar" el tortell.
- Tapar-ho amb paper film i deixar-ho reposar 2 hores aproximadament a temperatura ambient.
- Destapar-ho i ruixar amb anís.
- Opcionalment, untar tota la base del tortell amb rovell d'ou i col·locar les fruites confitades.
- Coure al forn prèviament calent (a 180º) entre 15 i 20 minuts aproximadament.
- Deixar-ho refredar abans de servir.
BONS REIS i BON PROFIT!
Núria, t'ha quedat rebé! Que en disfruteu força!
ResponEliminaOriol
Ha estat tot un èxit! Gràcies i si el fas algun dia, ja em diràs què tal!
ResponEliminaAquest any ja m'ha passat l'oportunitat... Però no em puc queixar de la quantitat de coses que he tret del forn!
ResponEliminaUna mica tard..ho sé! pero ara tafanejant pel google he vist que el tens al blog! molt bé..i molt bé tb baixar el sucre...jo vario la recepta fent servir sucre per Xarop d´Atzavara i d´aquesta forma els diabètics el poden menjar. Una abraçada!
ResponEliminaMolt bé doncs l'adaptació per a diabètics.
ResponEliminaI vaja, mai és tard per fer i menjar-se un bon tortell... demà mateix, amb una mica de crema de St. Josep?