dimarts, 7 de gener del 2014

Paté de carn envoltat de mantellina de porc

El paté un cop desemmotllat
Com molts sabeu, a casa tenim de la sort de tenir família de pagès. Cada any i durant uns mesos, veiem com engreixen un porc i un cop passat les festes de Nadal, es busca un dia per fer la matança. Un cop esquarterat, ve tot el procés de tria de les carns i preparació d'aquesta que acostuma durar un cap de setmana sencer. Des dels greixons, la bullició de la carn de la perola, el trinxat de la carn, el farciment dels budells per fer-ne les botifarres, la preparació d'hamburgueses i la cocció de pilotilles, les galtes de porc... i una llista gairebé interminable doncs del porc s'aprofita tot! De les botifarres i de la cansalada que en surten i amb un tros de mantellina, aquests dies ho he aprofitat per fer aquest paté que fa uns mesos vaig tastar a casa els sogres i em va agradar molt. La recepta és extreta del llibre de Joan Roca, "La cuina de la meva mare: les receptes fonamentals del Celler de Can Roca". Heus aquí el resultat... la imatge ho diu tot, però el millor és tenir la sort de provar-lo! Us atreviu?

QUÈ necessites?

  • 200 gr de cansalada (en aquesta ocasió n'hi he posat del coll)
  • 200 gr de fetge de pollastre (també podria ser d'ànec, de conill, de porc...)
  • 200 gr de carn magra de porc (he buidat 2 botifarres de porc)
  • 2 ous
  • 50 ml de vi ranci
  • 50 ml de conyac
  • sal i pebre negre
  • 4 grans d'all
  • julivert
  • llorer
  • farigola
  • 70 gr de mantellina de porc (que envolta el paté)

 

COM fer-lo?

Un tros del paté

  1. Tallar a trossos petits la cansalada i triturar juntament amb el fetge i la carn de les botifarres fins que quedi més trinxat.
  2. Posar-no en un vol i afegir-hi els ous batuts, el vi ranci, el conyac, la sal i el pebre negre, el llorer i la farigola i finalment, els grans d'all i el julivert (tallats petits). 
  3. Barrejar-ho bé i si cal, tornar a passar per la batedora.
  4. Rentar amb aigua i un raig de llimona la mantellina perquè perdi la fortor, i seguidament escórrer bé. Estirar-la al fons del motlle.
  5. Abocar la barreja al damunt de la mantellina.
  6. Acabar de cobrir la part superior amb la mantellina i deixar reposar.
  7. Coure al forn, prèviament calent a 150º, durant una hora i quart aproximadament. Per saber si està cuit, punxar-lo. 
  8. Retirar-lo del foc i deixar reposar unes hores.
Aquest paté es pot servir en llesques i acompanyant una torrada de pa o una amanida, o bé untat amb pa a l'aperitiu.

BON PROFIT !

4 comentaris:

  1. Boníssim!!! (ja no en queda...). Ja ho veuràs quin èxit!

    ResponElimina
  2. Quina sort poder gaudir de tots aquests productes de producció pròpia!
    El paté ha de ser boníssim, i si tenim en compte que la recepta és d'en Joan Roca, segur que té l'èxit assegurat ;)

    ResponElimina
  3. Doncs sí, Gemma! Bo, bo, bo... amb ganes de repetir-ho aviat (hi ha matança de porc a la cantonada!).

    ResponElimina

Deixa el teu comentari: