dissabte, 7 de maig del 2022

Fricandó

Si la Maria Nicolau amb la seva passió per la cuina no ho aconsegueix, ja ho podem deixar córrer. I és que les persones que estimen allò que fan poden arribar a ser molt persuasives, i la Maria n'és un clar exemple. Jo fa molts anys que en sóc seguidora i l'admiro doblement. En primer lloc perquè em va enamorar el dia que vaig topar amb el seu blog de reposteria, "Margarides i albercocs", en la meva etapa més activa de bloggera. Des de llavors l'hi he anat seguint els passos i ves per on que fa uns anys aterra al restaurant d'una amiga de la universitat que és la mestressa del restaurant El Ferrer de Tall. Encara tinc guardat el whatsapp del 18/08/17 on li escric a la Lídia: "Que tens a la Maria Nicolau de xef?" i li expresso que no sap pas la sort que té! Anys després, en ple confinament (2020), mentre la Maria ens salvava amb els seus tuits tant interessants de cuina, a casa nostra li vam musicar amb la meva parella una cançó on explica com es fa un bon pa de pessic (Mona rodona), i dies després li lliuraven en mà un disc gravat a casa perquè el tingués de record i se la pogués escoltar tants cops com vulgués mentres "remenava" a la cuina. I res, no fa ni quatre dies (abril 2022) que ens publica un gran llibre que als qui ens agraden ja tenim ben a l'abast i del que ja n'hem començat a llegir alguns capítols. No us en perdeu la introducció, val molt la pena i a casa la vam llegir en "veu alta" a casa els sogres i la veritat és que vam riure no us imagineu pas! I d'aquí a començar a atrevir-se amb el capítol de "fricandó" perquè... sí, ho reconec, no n'havia cuinat mai. El resultat, rebò! Això sí, caldrà anar-lo repetint que tot sempre és millorable!
Consell? No tingueu pressa i... a cuinar!

Què necessites?

Llesques de carn de vedella (a escollir: llata, rodó, cap de mort, tapa plana, filet de pobre)
Bolets (moixernons secs o d'altres)
Cebes
Vi ranci
Sal, pebre, oli, aigua, farina

Com preparar-lo?


La carn

1. Enfarinar la carn
2. Fregir la carn amb l'oli (o greix) en una cassola baixa i ampla.
3. Reservar-la

En el meu cas vaig enfarinar entre 15-20 talls (tenia 6 comensals adults) que em va proveïr, en aquest cas, el Grup Viñas, que té botiga i et prepara les plates de vedella que convinguin. 

El sofregit

1. Tallar ben petita la ceba amb l'objectiu de treure-li tota l'aigua que conté.
2. Un bon raig d'oli per sofregir la ceba.
3. Remenar, tirar una mica de sal, i seguir sofregint.
4. Afegir un gotet de vi ranci.
5. Afegir (com a accessori) una mica de tomàquet ratllat.

Els bolets

1. Els bolets escollits, preferentment secs/deshidratats, remullar-los amb aigua tèbia durant una bona estona (el temps d'anar fent els passos anteriors amb la carn i el sofregit)
2. L'aigua del remull dels bolets pot servir com a brou, tant per mullar el sofregit (si cal) com per cobrir la cassola un cop sigui el moment. 

El final de tot, un ball a la cassola entre el sofregit, la carn i els bolets, amb l'aigua (o caldo) per fer el xup-xup a foc baix. La farina ajuda a lligar aquests suc on hi neda la carn. 


BON PROFIT!

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Deixa el teu comentari: