dimecres, 1 de novembre de 2017

Castanyes a l'estil de la besàvia Angelina

Un any més i una nova castanyada. La mare ha tret la pols de la "paella" històrica que any rere any s'encarrega d'acollir un grapat de castanyes que tot ballant a ritme de txa-txa-txa es van torrant damunt de l'escalfor del foc! Amb el temps, tot canvia. Nosaltres som més grans i la família creix amb els més menuts, però hi ha coses que continuen sent-hi i l'essència de la castanyada hi és present. Les famílies es troben al voltant del foc per fer-se passar el fred de novembre, comparteixen la mateixa taula i passen una estona agradable en companyia dels més menuts que són l'ànima de la festa! Moltes tradicions passen de pares a fills i en aquest cas, de besavis a besnéts, perquè aquesta manera de torrar les castanyes nosaltres l'hem après de la nostra àvia i qui sap si els nostres menuts continuaran torrant-les a l'estil de la seva besàvia. I qui sap d'on va heretar aquest estil la meva àvia. En tot cas, l'hem tingut ben present durant tot el dia i malgrat la seva salut és molt dèbil, la meva mare ha volgut fer de castanyera a l'estil "Angelina", amb la paella que la meva àvia ja hi torrava castanyes quan la mare era petita, i jo li he volgut retre aquest petit homenatge compartint amb tots vosaltres aquesta tradició. Les castanyes eren: boníssimes! La paella ja ha fet la seva feina i tornarà a reposar a l'armari amb ganes que la facin sortir novament a la propera castanyada familiar.
Ja ho sabeu, si us ve de gust provar-ho, aquí ho comparteixo amb vosaltres!

QUÈ necessites?

1 Kg de castanyes
4-5 fulles de col

Vi ranci o vi 
 

COM es couen?

  1. Fer un tall a les castanyes per la part més plana. 
  2. Encendre el foc.
  3. Esquitxar amb les mans una mica d'aigua damunt les castanyes.
  4. Torrar les castanyes amb la paella especial per coure-les (té forats!).
  5. Tapar les castanyes amb unes fulles de col i tapar la paella.
  6. Remoure les castanyes de tant en tant.
  7. A mitja cocció, remullar-les amb vi ranci o vi negre.
  8. Un cop ben torrades, retirar les castanyes i tapar-les amb paper de diari. Es pot fer una paperina.
  9. Pelar-les i menjar-se-les abans no es refredin acompanyat d'un bon vi dolç, mistela o vi ranci (a gust del consumidor).






BON PROFIT I BONA CASTANYADA!

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Deixa el teu comentari: