Castanyes a l'estil de la besàvia Angelina
Un any més i una nova castanyada. La mare ha tret la pols de la "paella" històrica que any rere any s'encarrega d'acollir un grapat de castanyes que tot ballant a ritme de txa-txa-txa es van torrant damunt de l'escalfor del foc! Amb el temps, tot
canvia. Nosaltres som més grans i la família creix amb els més menuts,
però hi ha coses que continuen sent-hi i l'essència de la castanyada hi és present. Les famílies es troben al voltant del foc per fer-se passar el fred de novembre, comparteixen la mateixa taula i passen una estona agradable en companyia dels més menuts que són l'ànima de la festa! Moltes tradicions passen de pares a
fills i en aquest cas, de besavis a besnéts, perquè aquesta manera de
torrar les castanyes nosaltres l'hem après de la nostra àvia i qui sap
si els nostres menuts continuaran torrant-les a l'estil de la seva
besàvia. I qui sap d'on va heretar aquest estil la meva àvia. En tot
cas, l'hem tingut ben present durant tot el dia i malgrat la seva salut
és molt dèbil, la meva mare ha volgut fer de castanyera a l'estil
"Angelina", amb la paella que la meva àvia ja hi torrava castanyes quan la mare era petita, i jo li he volgut retre aquest petit homenatge compartint amb
tots vosaltres aquesta tradició. Les castanyes eren: boníssimes! La paella ja ha fet la seva feina i tornarà a reposar a l'armari amb ganes que la facin sortir novament a la propera castanyada familiar.
Ja ho sabeu, si us ve de gust
provar-ho, aquí ho comparteixo amb vosaltres!
QUÈ necessites?
1 Kg de castanyes
4-5 fulles de col
Vi ranci o vi
COM es couen?
- Fer un tall a les castanyes per la part més plana.
- Encendre el foc.
- Esquitxar amb les mans una mica d'aigua damunt les castanyes.
- Torrar les castanyes amb la paella especial per coure-les (té forats!).
- Tapar les castanyes amb unes fulles de col i tapar la paella.
- Remoure les castanyes de tant en tant.
- A mitja cocció, remullar-les amb vi ranci o vi negre.
- Un cop ben torrades, retirar les castanyes i tapar-les amb paper de diari. Es pot fer una paperina.
- Pelar-les i menjar-se-les abans no es refredin acompanyat d'un bon vi dolç, mistela o vi ranci (a gust del consumidor).
BON PROFIT I BONA CASTANYADA!
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada
Deixa el teu comentari: