dimarts, 7 d’abril de 2015

Mona de Pasqua barcelonina

Mona de Pasqua "barcelonina", 2015
De nou, s'acaba la Quaresma i es clausura amb la tradicional mona de Pasqua, que per tradició regala el padrí als seus fillols. En aquesta ocasió, han caigut un parell de mones, una de les quals publico al blog per compartir-la amb tots vosaltres. En aquesta ocasió, és una mona molt esportiva i barcelonina. Entre cullerada i cullerada, es discuteix l'origen i el significat de la mona de Pasqua. Sembla ser que aquesta tradició està documentada des del segle XV, malgrat l'aspecte i el gust de la mona actual remunta del segle XIX. Espero que us animeu a provar-la de cara a una nova Pasqua.
 
QUÈ necessites?

Pa de pessic
8 ous
250 gr de sucre
250 gr de farina
2 cullerades de postres de llevat

Farciment:
Almívar
100 gr d'aigua
100 gr de sucre
Un raig de Contreau
Unes gotes de suc de llimona 

Melmelada d'albercoc o préssec

Cobertura:
Cobertura de "rovell" (gema)
3 ous sencers
Sucre (aprox. 200 gr, el pes total dels 3 ous pesats amb closcla)
Unes gotes de suc de llimona

COM fer-la?

Pa de pessic
  1. Separar les clares dels rovells.
  2. En un altre bol, barrejar el llevat amb la farina. Reservar.
  3. Muntar els rovells a punt de neu amb la batedora i anar-hi afegint poc a poc el sucre.
  4. Amb una potència inferior, continuar batent tot afegint els rovells d'ou.
  5. Seguint batent a baixa potència, afegir la farina i llevat tamisat. 
  6. Untar el motlle (d'uns 26 centímetres aproximadament) amb mantega i abocar-hi la barreja.
  7. Posar-ho a coure dins del forn, prèviament calent a 180º, durant 35 minuts. Assegurar-nos que està cuit punxant el mig.
  8. Un cop cuit, obrir la porta del forn i deixar-ho reposar a dins del mateix forn durant 5 minuts.
  9. Treure-ho del forn, desemotllar-ho i deixar-ho reposar damunt d'un paper de forn i al damunt d'una reixa fins que es refredi.
  10. Un cop refredat, ja està llest per partir el pa de pessic en dues o tres meitats que farcirem (en aquesta ocasió, amb melmelada d'albercoc).
  11. Pel damunt i els laterals, s'hi posa la crema de rovell.
Almívar
  1. Barrejar en un cassó, durant 5 minuts i a foc mig, l'aigua, el sucre i les gotes de llimona. 
  2. Deixar-ho refredar una mica i abocar l'almívar a l'interior de la mona un cop tebi.
Rovell
  1. Batre els ous i barrejar-los amb el sucre i unes gotes de llimona en un bol d'acer inoxidable i a foc baix.
  2. Anar barrejant fins que es vagi espessint i quedi com una crema.
  3. Abocar-ho damunt d'un paper de forn i deixar-ho refredar.
  4. Un cop fred, ja es pot utilitzar per cobrir els laterals i la part superior de la mona.
BON PROFIT i bona Pasqua !

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Deixa el teu comentari: