dissabte, 1 de juny del 2013

Ensaïmada de sobrassada


Era un 25 d'octubre i la farinera Ylla organitzava una sessió en obert per donar a conèixer les seves varietats de farina. Sorpresa de tanta varietat de farines (huracán, espuma, brisa, ...) i de les possibilitats que oferia cadascuna d'elles, al llarg de la sessió ens van fer salivera a bona part dels assistents amb les receptes d'ensaïmada de Mallorca, trena de pa de carbassa, pa d'espelta integral, galetes d'espelta i massa de pa rústic... Vaig sortir d'allà amb unes ganes increïbles d'atrevir-me amb alguna... Us confesso que la que tenia més punts era la recepta d'ensaïmada. Finalment, després d'uns mesos i aprofitant que tenia a la nevera un llard d'allò més bo, no podia deixar escapar la ocasió. Aquí les teniu, farcides de sobrassada! Nyam!!!
 
QUÈ fa falta?

2 ous (70 gr)
50 gr de sucre
50 gr d'aigua
10 gr de llevat
15 gr d'oli d'oliva
230 gr de farina "Huracan" (Farines Ylla)
100-150 gr de llard (a temperatura ambient)


COM fer-les?

  1. Massa: En un bol, batre els ous i pesar-ne 70 gr. Després, hi afegim el sucre i la farina. Escalfem en un got l'aigua i l'oli i ho afegim a la resta, tot amassant-ho amb les mans fins que quedi una massa compacta. Finalment, hi afegim el llevat engrunat. Es pot deixar reposar la massa unes 8 hores (jo l'he deixat reposar tota la nit i la cocció l'he fet al matí)
  2. La forma: preparem la superfície on estirarem bé la massa per tal de preparar les ensaïmades. Untem el marbre de la cuina amb oli i estirem la massa obtinguda bent un rectangle amb l'ajuda del corró i l'anem estirant fins que faci 1m de llarg i 20cm d'amplada. Si voleu, també podeu fer ensaïmades petites. En aquest cas, cal agafar uns 30gr de massa i fer el mateix procediment.Un cop estirada, tallem una tira de llarg (2-3 cm) i la posem damunt de la resta de la massa al voral d'on hem tallat. Seguidament, enrotllem de llarg la massa fins que quedi una tira. Aquesta cal donar-li la forma d'ensaïmada deixant pel mig almenys 1 cm de distància ja que quan reposi la massa aquesta creixerà i s'enganxarà amb l'altra.
  3. El farciment: abans de tot, untem pel damunt amb el llard. Si volem farcir-la, col·loquem al damunt del cordó el farciment. Jo hi he posat sobrassada. També s'hi podria posar cabell d'àngel.
  4. La cocció: escalfem prèviament el forn a 180º. Un cop calent, hi col·loquem la plata amb un paper de forn i les ensaïmades al damunt.
  5. La decoració: un cop fredes, s'empolsinen amb sucre llustre i ja estan apunt per assaborir-les.

BON PROFIT!


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Deixa el teu comentari: