dimarts, 14 de maig del 2013

Els carquinyolis de la mare de l'Aïda

El dilluns és un dia que per naturalesa es fa una mica dur, després del cap de setmana en què s'acostuma a destinar una mica al lleure. És per això que ja fa uns anys, quan treballava a Bcn, vam instaurar amb els companys de feina els anomenats "dilluns positius", que consistien en esmorzar plegats i explicar-nos alguna anècdota curiosa i ben positiva, per afrontar bé la setmana. Uns anys després, i amb els companys de feina amb qui he tingut la sort de compartir durant 7 mesos el dia a dia de l'arxiu, vam anar instaurant els "dilluns gastropositius", consistents en portar algun dolç (majoritàriament) o salat per compartir amb la resta de companys. Molts dels menjars eren cuinats a casa, d'altres potser no, però en tot cas, cadascun dels menjars degustats els dilluns a mig matí ens endolcien el dia i s'agraïa! Doncs bé, la recepta dels carquinyolis és un dels menjars que vaig tenir el goig de tastar i que en aquest cas ens va portar l'Aïda. La recepta que publico, és una versió força fidel a la recepta que va compartir amb nosaltres i provinent de la seva mare! Gràcies i... us animo a provar-los!


QUÈ necessites?

5 ous
500 gr de sucre
500 gr de farina
500 gr d'ametlles amb pell sense torrar
Aromatitzant: anís (opcional)


* Amb aquestes quantitats, surten una seixantenta de carquinyolis. Es poden tancar amb carmanyoles hermètiques i guardar-los per quan tingueu convidats o per si voleu portar un detall Sinó, es pot optar per reduïr les quantitats.

COM ho fem?


1. Batre els ous i el sucre ben batut.
2. Afegir la farina i barrejar-ho fins que quedi ben fi.
3. Si es vol donar un gust anisat, afegir-hi una mica d'anís (al gust del consumidor).
4. Afegir les ametlles senceres i barrejar-ho tot amb l'ajuda d'una cullera de fusta.
5. Deixar reposar la massa una estona a la nevera perquè agafi consistència.
6. Amassar-ho donant-li la forma de braç de gitano (o barra de pa). Caldrà fer vàries fornades en funció de la quantitat d'ingredients.
7. Si es vol, es pot pintar la massa amb rovell d'ou i afegir-hi una mica de sucre a la part superior perquè quedi un color més bonic al torrar-se.
8.  Posar-ho a coure el forn, prèviament calent (180º) durant 10-15 minuts fins que faci una crosta.
9. Retirar-ho i deixar-ho refredar una mica. Un cop tebi, es talla a rodanxes i a biaix, de la mida del carquinyoli.
10. Es posen els trossos de carquinyoli al forn uns minuts més, perquè es torrin les 2 bandes que queden pendents de coure. Un cop dauradet, es retira i es deixen refredar abans de servir. Com he dit, també els podeu reservar en pots hermètics per quan facin falta.

BON PROFIT!



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Deixa el teu comentari: