dissabte, 6 d’abril de 2013

Szarlotka, pastís polonès de poma


Szarlotka [šarlotka]
Avui han vingut uns amics a sopar i aquesta vegada, després d'un petit aperitiu crec que força original seguit d'una brasa de porc i conill i una escalivada TuttiColori, he volgut rematar l'àpat amb un nou dolç i m'he arriscat a cuinar un pastís tradicional polonès, que vam degustar durant les vacances a Polònia el passat mes d'agost. I vés per a on, que d'això ja fa 9 mesos i resulta que d'aquí a 5 o 6 dies està previst que els amics polonesos que ens van acollir siguin pares per segona vegada. D'ells prové aquesta recepta i a ells els dedico aquest pastís i aquest brindis! Felicitats! Gratulacje!

QUÈ necessites?



Pel farciment de poma

6-8 pomes (pelada i trossejada) (8 mesures d'una tassa)
Suc de llimona (2 cc)
sucre (normal) (3/4 parts d'una tassa)
sucre morè (1/4 part d'una tassa)
farina (1/4 part d'una tassa)
canyella en pols (1 cc)
nou moscada (1 cc)
mantega (2 cc)
1 rovell d'ou
llet (1 cc)

Cobertura del pastís

2 tasses i mitja de farina de blat
1/2 cc de sal
1 tassa de mantega, freda i tallada a daus petits
1/2 tassa d'aigua freda
Sucre llustre (per ensucrar el pastís un cop cuit)

cc=cullerada de cafè 

COM fer-lo?

 

Massa per la base del pastís

Barrejar en un bol la farina i la sal.
Afegir-hi la mantega i amassar-ho fins que la massa quedi engrunada.
Afegir-hi l'aigua i continuar amassant fins que la massa quedi compacta.
Embolicar la massa amb paper film i deixar-la reposar unes hores a la nevera.
Espolvorejar la superfície amb farina, posar-hi al damunt la massa i dividir-la per la meitat.
Amassar cadascuna de les dues parts de la massa, per separat, fins que quedi una llargada similar a la base on courem el pastís. És important que sobresurti una mica perquè després haurem de segellar-ho amb la que col·locarem a sobre.
Cobrir la base amb aquesta massa, presionant una mica per a tot arreu perquè quedi ben fixa.
L'altra tros de massa, el guardarem per cobrir la part superior del pastís un cop l'haguem farcit. Aquest tros pot ser més petit, ja que segellarem les dues masses amb la de sota.

Farciment

Abocar en un bol els trossos de poma i barrejar-ho amb el suc de llimona.
Barrejar els dos tipus de sucre, la canyella, la nou moscada i la farina. Afegir-ho amb els trossos de poma.
Afegir aquesta barreja al damunt de la massa que hem preparat prèviament per posar a la base del pastís i després, afegir-hi la mantega.
Al damunt, cobrir-ho amb l'altra massa que tenim preparada i amb una forquilla, foradar-la per deixar-la respirar quan es cogui al forn. Segellar les vores del pastís.
En un bol petit, batre el rovell amb la llet. Abocar-ho damunt de la massa del pastís (repartir-ho bé amb un pinzell).
Amb el forn prèviament calent, coure a 200º durant 15 minuts. Després, abaixar el forn a 175º i coure uns 40-45 minuts més fins que es dauri la part superior del pastís i el farciment quedi esponjós.
Un cop fora del forn, es pot espolvorejar amb sucre llustre.


BON PROFIT!  SMACZNEGO!

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Deixa el teu comentari: