divendres, 9 de novembre del 2012

Codonyat

Un nou any, dels arbres fruiters de Taradell, arriben a casa nostra una bona pila de codonys. Així doncs, a arremangar-se s'ha dit (però vigilant no cremar-se, sobretot!) i a fer codonyat. Aquesta vegada, la versió és extreta del llibre publicat pel cuiner Joan Roca i que m'han deixat. Veureu que bona que queda aquesta confitura dolça: ja sigui sola, o bé acompanyada d'un bon mató. I si algú encara no ha quedat tip de panellets, doncs també pot aprofitar el codonyat per farcir-ne! Apa, bon profit!

QUÈ necessites?


2 Kg de codonys (pelats i separada la polpa)
850 gr de sucre / 1 Kg polpa codony

Com veureu, les quantitats depenen del que vulgueu fer. En tot cas, amb els 2Kg de codony m'han sortit 5 terrines (mida crema catalana), una carmanyola de vidre i 2 pots de vidre (de melmelada).

COM es fa?

1. Rentar els codonys (treure-li el bellut que fa la pela)
2. Pelar els codonys
3. Posar en remull i a bullir les restes de pela i les granes dels codonys. Temps: uns 20 minuts. Colar-ho.
4. Posar a bullir la polpa del codony amb el sucre (recordeu: 850gr sucre / 1 Kg polpa codony) fent servir una mica de l'aigua que ens ha quedat de la cocció anterior. Temps: 40 minuts. Veureu que es va envermellint el codony. Important anar-ho remenant de tant en tant amb una cullera de fusta per evitar que s'enganxi. Quan no es remena, tapar-ho perquè els esquitxos són molt calents.
5. Finalitzada la cocció, passar-ho pel turmix, deixant-ho ben fi.
6. Abocar-ho damunt dels motlles que tingueu. Recomanables les terrines de fer crema catalana, per exemple. O sinó, dins de pots buits de melmelada i envasar-ho al buit (tombant al revés el pot un cop s'ha introduït el codonyat a l'interior, deixant un petit respir d'aire al pot).

Aquí us deixo una foto dels postres improvitzats que ha preparat una companya aquest vespre (12/11) a casa nostra amb el codonyat i una mica de mató, pals de Mikado i cors de sucre.

Us animo a provar la recepta ara que és l'època dels codonys. I ja sabeu que si voleu seguir les novetats del bloc, us podeu subscriure des de la pestanya que trobareu a la vostra dreta.


BON PROFIT!




1 comentari:

  1. Si surt molta codonyat, és bo embasar el buit. Però a vegades no es tenen prous pots. Llavors, potser val la pena congelar-la si no tenim previst gastar-la en breu?

    ResponElimina

Deixa el teu comentari: