dijous, 25 de juliol del 2013

Melmelada de pruna

Melmelada de pruna feta el 24 de juliol
Un bon grapat de cançons parlen de les prunes. Segurament molts de vosaltres n'haureu menjat alguna vegada... i n'hareu copsat el seu bon regust un cop fas la primera mossegada i com a mesura que vas arribant al cor de la pruna, la dolçor desapareix fins a convertir-se en acidesa... Acompanyada d'un grapat de bons records, i mirant d'oblidar-ne d'altres amb un regust potser més àcid..., em vénen al cap algunes cançons, que miro de taralejar una mica, com "La lluna, la pruna". Mentre faig pauses, se m'acut xafardejar una mica per Internet i buscar-ne d'altres que no conec: "Pruna de bois", "La chanson des prunes", "La prune"... Les escolto. Em sorprèn la quantitat de cançons franceses que parlen d'aquest fruit! Penso que el següent pas serà buscar alguna recepta de gâteau aux prunes... (mmmmmm!). Aquesta tarda, em disposo a preparar una deliciosa melmelada de pruna, doncs els sogres ens en van portar un pilot fa uns dies i hem d'evitar que aquestes no es facin malbé! Assessorada per un amic força amant de fer tot tipus de melmelades i d'altres gourmandises i orientant-me amb les receptes extretes d'aquests blogs (Coure coulants i Cuina per a llaminers), m'endinso en aquest món ple de dolçor... La nit ja ha arribat i la melmelada ja està apunt de caramel. Així doncs, demà al matí per esmorzar caldrà fer els honors amb unes bones torrades!
 

QUÈ necessites? 

2Kg de prunes  (pes en net, sense els pinyols)
650gr de sucre (1/3 part del pes de la fruita)
Suc de mitja llimona

* Se'n pot fer menys quantitat, però donat que la cocció demana una bona estona, és recomanable fer-ne uns quants pots. Amb aquestes quantitats, n'he omplert sis.


COM fer-la?

1. Es treu el pinyol de les prunes. Es barregen les prunes tallades a trossets, sense treure la pela, amb el sucre. Tot seguit, es deixa macerar a la nevera unes 5 hores.
2. Un cop reposat, en un cassó es posa a coure a foc ben fort la barreja fins que aquesta comenci a bullir. Anar-ho remenant.
3. Un cop bull, s'abaixa el foc i es retira l'espuma que s'ha fet. Aquesta es pot reservar i utilitzar-la per fer algun pastís o aprofitar-la per barrejar amb un iogurt natural i donar-li gust de pruna.
4. A foc lent es continua remenant fins aconseguir la textura desitjada (hi he dedicat entre 35 i 40 minuts).
5. Just abans de retirar del foc, s'afegeix el suc de mitja llimona i es continua remenant.
6. Omplir els pots de vidre, prèviament nets, amb la melmelada encara calenta. Deixar lliure entre 2 i 3 mm, tancar bé el pot i tombar-lo al revés perquè quedi embasat al buit. Deixar-ho tombat fins que la melmelada s'hagi refredat.

La melmelada té molts usos: per farcir pastissos o magdalenes, per barrejar amb el iogurt natural, per untar torrades, etc.

BON PROFIT!






Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Deixa el teu comentari: