divendres, 22 de febrer del 2013

Coca de vidre amb ratafia

La coca de vidre em transporta a l'adolescència. Llavors el pare, quinzenalment i els dijous, anava d'Olost a Perafita per atendre als clients que fés falta. Després d'una bona jornada, tornava ja de fosc a casa i sota aquell posat seriós però amable, ens portava content aquella coca de vidre de Perafita. La "dura", la "seca", que n'hi dèiem, en contraposició a la coca "tova" de forner que també ens duia del mateix forn. Ja l'esperava jo, i només veure-la ja se'm feia la boca aigua. Encara recordo aquella olor del sucre i l'anís, i l'espetec que feia al mossegar-ne un tros... De bon matí, abans d'anar a classe, aquella coca es posava d'allò més bé i m'ajudava a endolcir el matí.
Fa uns dies, l'amiga periodista a qui he citat diverses vegades en aquest bloc, ens en va portar una que havia fet ella mateixa com a postres del dinar. Ens la vam anar menjant entre els 4 sense donar-nos-en compte, acompanyada d'un cafetó, i va ser aquest dia que se'm va despertar aquest record i les ganes de fer-la... Avui l'he cuinada jo i vaja, aquesta primera fornada la dedico als de casa meva, ben merescuda. Gràcies pares!

QUÈ necessites?

400 gr de farina de força (la podeu trobar en qualsevol supermercat)
200 gr d’aigua
50 gr d’oli d’oliva
20 gr de llevat fresc (el podeu trobar en supermercats com el Carrefour)
Una mica de sal
Sucre
Anís (amb un porró o setrill). També podeu substituir-ho per ratafia.

COM es fa?

1. En un bol, es barreja la farina amb la sal i el llevat ben esmicolat. 
2. S'afegeix l'aigua, que prèviament haurem escalfat una mica, i l'oli. Amb els dits es ben amassa fins que quedi una massa ben compacta però flonja alhora.
3. Es cobreix la massa amb un drap de cuina o paper film i es deixa reposar a la nevera  donant-li temps a fermentar (si no teniu pressa, es pot preparar la nit abans i coure-ho al matí abans d'esmorzar, com he fet jo).
4. Un cop reposada, es preparen boles d'entre 80-100 grams i es va estirant la coca, donant-li una forma estreta i allargada amb el corró, fins a deixar-la ben fina. 
5. Posem un paper de cuina sobre la plata del forn, que haurem escalfat prèviament a 200-220º. Disposem les diferents coques damunt de la plata i sobre la coca hi tirem un bon raig d'oli, el sucre i l'anís o ratafia. 
6. Coure les coques entre 15 i 20 minuts (cal estar al cas per evitar que es cremin).
7. Un cop fora del forn, les tornem a remullar amb l'anís o la ratafia, perquè quedin ben caramelitzades, i ja les tenim llestes per menjar!

BON PROFIT !


 




Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Deixa el teu comentari: